Bijzonder nachtvlinderresultaat 2017

28-11-2017

Het nachtvlinderresultaat van mei tot en met september 2017 als gemeten op de Natuurhoeve G38 is bekend. Een keer par maand werd het laken opgezet met inachtneming van de meest gunstige (weer)omstandigheden, maanstand, wind(richting), temperatuur en luchtvochtigheid.

Sterke diversiteit aan nachtvlinders

In totaal werden er 113 soorten macro-nachtvlinders en 52 soorten micro-nachtvlinders geteld. Er zaten 8 soorten trekvlinders bij. De roodstreepspanner (Rhodometra sacraria) is een vrij zeldzame trekvlinder, maar werd dit jaar landelijk wel vrij veel waargenomen. Ook de blauwvleugeluil (Peridroma saucia) is een niet zo gewone trekvlinder en deze werd op 27 september zelfs driemaal waargenomen. Verder was er nog de grote worteluil (Agrotis ipsilon), de witstipgrasuil (Mythimna albipuncta) en de gamma-uil (Autographa gamma). Ook werden er 3 micro trekvlinders gezien; het koolmotje (Plutella xylostella), de oranje kruidenmot (Udea ferrugalis) en de luipaardlichtmot (Nomophila noctuella).

Verder zijn de brummelspanner (Mesoleuca albicillata) en de bijvoetdwergspanner (Eupithecia innotata) vrij zeldzaam. Bij de micronachtvlinders zaten ook een paar interessante soorten: de haagbeukmot (Agrotera nemoralis), de muntoogklepmot (Pseudopostega crepusculella) en de oranje eikenbladroller (Cydia amplana).

De lijst van nachtvlinders is gemeld aan het landelijk meldpunt Vlinderfaunistiek (EIS). Hiermee is er weer een bijdrage geleverd aan de natuur in de Flevopolder en komt de biodiversiteit wederom tot zijn recht op Natuuhoeve G38.

De metingen en het verslag zijn gemaakt door Henk en Joke Stuurman.