Boerenbedrijf in BEWEGING

Modern bedrijf met eerlijk product

Van ligbox naar strostal

De boerderij stamt uit 1971, een melkveehouderij met 80 koeien plus jongvee en met akkerbouw. De vrijstaande woning, stallen en hooiberg zijn zoveel mogelijk in originele staat behouden, in de oorspronkelijke kleuren en in de bouwstijl van bijna een halve eeuw oud. Het erf biedt een oase van rust aan vogels en insecten. Wel zijn in de ligboxstal de rijen verbouwd tot een strostal. De mest in de vrije loopruimte in de stal wordt dagelijks bedekt met een nieuwe laag stro. Dat voedingsrijke en organische mengsel wordt weer gebruikt voor de akkers en weilanden.

Duurzame aanpak

De Natuurhoeve combineert een duurzame aanpak met nieuwe efficiënte technieken. Dankzij de melkrobots kunnen de koeien vrij in- en uitlopen tussen strostal en het grasland. Dat geeft de boer de ruimte voor andere taken, zoals de verwerking van kaas van eigen melk. De boerderij streeft naar een kleinere voet- dan wel pootafdruk. Dat doet ze door 100% biologisch te werken en dus geen kunstmest te gebruiken. De bemesting voor de veertig hectare komt immers uit de strostal. De zelf geteelde zomergranen worden deels gebruikt voor de koeien. Daarmee is de cirkel weer rond.

De blaarkop, koe met karakter

Een gezonde melkveehouderij draait om de koe. Op de Natuurhoeve treft u twee rassen. De zwart- en roodbonte Holstein-Friesian die van oudsher op het bedrijf voorkomt. En de gemoedelijke , maar eigenzinnige Blaarkop, één van Nederlands oudste rassen. Deze effen zwarte of roodbruine koe met karakteristieke witte kop leent zich helemaal voor de beweiding en bedoeling van de Natuurhoeve. De Blaarkop kan prima in nat natuurgebied grazen, verschillende grassen goed verteren en bijna het hele jaar buiten zijn. Een ideale koe voor de Natuurhoeve.